Ronde 30: Jochem Mullink op titelkoers

De nummers 1 en 2 van de ranglijst, Jochem Mullink en Henri Abbink, speelden tegen elkaar. Het was eigenlijk de partij, die uit zou maken wie de meeste kansen heeft om clubkampioen van dit seizoen te worden. Aanvankelijk kwam de partij wat kabbelend op gang. Henri zocht met zwart de aanval via de D-vleugel. Maar dit sloeg niet door en Jochem counterde aan de andere kant. Na enkele hachelijke afruiltjes hield Jochem vier verbonden pionnen plus paard over. Daar kon Henri een toren en een  ‘buitenspel staande’ pion tegenover zetten. Jochem bleef koelbloedig, zoals we hem kennen, en rukte langzaam met de pionnen op. Henri gaf op. Met nog drie ronden te gaan is Jochem praktisch zo goed als niet meer te achterhalen.

Met lopers van ongelijke kleur zag het er tussen Oscar Wamelink en Marcel Krosenbrink remiseachtig uit. Ook al won Marcel een pion, het leek houdbaar. Een onvoorzien mat gooide roet in het eten en Oscar moest de koning omleggen. Hij blijft daarmee wel eerste van de B-groep. Zijn naaste belager, Alfred Schley, heeft niet voldoende partijen gespeeld voor die titel, vooropgesteld dat hij Oscar nog zou inhalen. Han Schuurmans speelde onlangs ternauwernood remise tegen Thiemen Dekker. Toen al kroop hij door het oog van de naald. Nu offerde Han een pion met de gedachte die terug te winnen waarna de koning op de tocht kwam te staan. Dat was echter niet zo en de pionwinst werd later stukwinst en tenslotte was het punt knap voor Thiemen. Alfred Schley speelde het Morragambiet tegen Han van de Laar. Han sloeg echter niet door op c3 maar koos voor een andere variant. Hoewel Alfred ruimtevoordeel kreeg, werd er na een flinke afruil toch tot remise besloten. De angel was toen al wel uit de stelling. Henk te Brinke liet zijn paard insluiten tegen Evi Maris. Evi kon een flinke aanval opzetten en Henk moest alle zeilen bijzetten om de stelling te houden. Uiteindelijk kwam hij toch een zeil tekort en hij kapseisde. Ook Lauri Maris kon tegen Jan Willem Klein Poelhuis het volle punt bijschrijven. Ze had al een voorsprong van twee pionnen, maar toen het er vier waren gaf Jan Willem maar op. Lauri neemt, geholpen door haar zus, de koppositie in de C-groep over. Erik Maris kon niet het derde Marispunt  scoren. Henk van Beek maakte eens geen blunder, zoals hij zelf zei. Hij wilde ook geen remise toen Erik het aanbod. Met een mooie manoeuvreerpartij haalde hij het punt binnen.

Frank Roodzant onderschatte zijn tegenstander. Wellicht wat overmoedig geworden omdat hij tegen Freek Deunk al vrij snel goed stond en de kwaliteit had gewonnen, liet hij de partij door zijn vingers glippen. Freek hield stand en nam het initiatief langzaam maar zeker over. Hoewel hij twee keer een mat mistte was het punt na lange strijd wel voor Freek. Jaap Wolters speelde traditiegetrouw 1. b4. Henk Wiggers wist niet goed hoe dat te weerleggen en zag Jaap langzamerhand oprukken. Toen Jaap met een mooie combinatie materiaal won was het alleen nog een kwestie van tijd. Puntje voor Jaap. David Poole kreeg een ingewikkelde aanval te verduren van Paul Dekker. Het leek erop dat deze de doorslag zou geven, maar David wist zich te handhaven en kwam in het voordeel. Dat voordeel nam Paul weer over en hij leek als eerste een dame en wellicht daarmee ook de winst te halen. Echter, het liep anders. Twee keer over haalden beiden tegelijk een dame, maar die laatste van David stond gunstiger en hij trok de partij naar zich toe. Paul heeft het toch ergens laten liggen. Jan Eckhardt won van Ulf Bierkämper. Hoe anders had het kunnen lopen als Ulf de dame had gepakt die Jan in liet staan, maar Ulf overzag het en kwam zo materiaal achter. Jan: “Het had moeilijk voor mij kunnen worden, maar uiteindelijk viel het wel mee.”

Jochem neemt alvast een voorschot op de titel