Ronde 16: Dortmund

Het gebeurt niet iedere week dat een speler die in Dortmund woont, bij ons in de interne competitie speelt. Toch is Daniel Teloeken  (zoon van) geen onbekende. Hij valt af en toe in bij WSG 1 en heeft in 2014 ook in de interne competitie gespeeld. In het notatieboekje dat hij afgelopen dinsdag bij zich had, stond nog zijn laatste interne partij van zo’n vier jaar geleden. Daniel zal zeker niet iedere week komen, want zoals gezegd, hij studeert, woont en werkt in Dortmund, maar hij had vakantie en wilde graag tegen een sterke tegenstander spelen. Althans, dat was het app-verzoek van vader Stefan. Gerard Harbers leek me daarvoor de juiste opponent, want die houdt ook wel van flinke tegenstand. Het  werd een mooie laveerpartij, waarbij een piondoorbraak van Gerard op de valreep mislukte. Het toren-pionneneindspel werd een prooi voor Daniel.

Dan de overige partijen. Evi Maris kon tegen Ulf Bierkämper een dubbelschaak geven en dat kostte Ulf een toren. Voldoende voor Evi om te winnen. Ook Lauri Maris was vlot klaar tegen Kay Ruesink en ook hier ging Lauri het eindspel in met een toren meer. Rob Voogd en Erik Maris maakten er een spannende pot van. Het was Rob die beter stond maar Erik die een tegenaanval inzette. Vanwege het gebrek aan tijd werd tot remise besloten. ‘We komen er goed van af’, was de conclusie van beiden.

Gerard Klein Langenhorst maakte tegen Thiemen Dekker al in de opening een fout. Hoewel hij het nog lang vol hield, liep hij toch steeds een beetje achter de feiten aan. Het duurde nog tot het eindspel; toen kon Thiemen het met een kwaliteit meer afronden. Henk te Brinke had ondertussen al van Jaap Wolters gewonnen. Henk won na 14 zetten de kwaliteit en toen was het verder een kwestie van techniek. Oscar Wamelink en Dick Boogaard maakten er een ingewikkelde partij van. Het ging dan ook lang gelijk op en de uitslag viel moeilijk te voorspellen. Twee zwakke zetten op rij kostten Oscar uiteindelijk toch de kop. Han Schuurmans en Han van de Laar kwamen in een Siciliaanse partij terecht, waarbij Han S al eens Han L had aanbevolen niet 2. …; e6 maar 2. …; d6 te spelen Of die zet doorslaggevend was, is de vraag. Han S kreeg weliswaar het beste van het spel, maar uiteindelijk werd toch tot remise besloten. Henri Abbink is met een goede reeks bezig. Met 5 uit 6 bleef hij ook Marcel Krosenbrink de baas. Marcel lukt het maar niet om de aansluiting naar te top te vinden. In een eindspel met ongelijke lopers en 1 tegen 2 pionnen leek het remise te gaan worden, maar Henri had die ene pion van Marcel vastgelegd, zijn eigen pion gedekt  en met zijn koning was hij op zoek naar pionpromotie. Voor de omstanders een mooi staaltje eindspeltechniek.

Freek Deunk heeft de smaak te pakken. Vorige week een nipte nederlaag en deze keer remise tegen Dick Labee. “Volgende week hoop ik te winnen”, was zijn enthousiaste commentaar. De partij was razend ingewikkeld maar de spelers hielden elkaar toch in evenwicht. Ook debutant Paul Dekker speelde een ingewikkelde partij tegen Jan Eckhardt. Hoewel Jan iets beter stond probeerde Paul het toch met een alles-of-nietsaanval. Maar hij had te weinig tijd om alles goed door te rekenen. Met het weggeven van de torens en het wegtikken van de tijd, verloor hij zijn eerste interne partij, maar er volgen meer partijen.