Ronde 15: Tijdnood

Het meest opvallende van speelavond 15 waren de twee partijen in tijdnood. Van tijdnood is sprake als de klok onder de 5 minuten speeltijd aangeeft. Weliswaar komt er 20 seconden per zet bij, maar het is de fase dat er niet veel tijd meer is om lang na te denken, terwijl de stelling daar vaak wel om vraagt. Noteren is dan niet meer verplicht ook al zou het uurwerk weer meer dan vijf minuten aangeven.

Jochem Mullink was een van de spelers die op tijd won. Hij deed dat tegen Manfred Schmeing, die goed partij had gegeven. “Angstrengend, ein harter Kampf aber das kann ich auch spielen” zou Willy Wilting zeggen. Hij kon Marcel Krosenbrink wel binnen de remise-marge houden, zo eindigde deze partij, ook in tijdnood, onbeslist. Paul van der Lee  pakte de draad van vorige jaar weer op. Zo scoorde hij uit de laatste vijf partijen vijf punten. Dit keer was Han Schuurmans het slachtoffer. Paul’s voorsprong wordt steeds groter. Henri Abbink kwam niet door de verdediging van Geert ten Hietbrink heen. Hij bood remise aan dat door Geert werd geaccepteerd. Overigens heb ik de partijen niet gevolgd dus ik laat de uitslagen voor zich spreken.

Bert te Sligte won van Luc van Harxen. Gerard Klein Langenhorst won verrassend van Mark Burgers. Gerard: “Ik had iets voorbereid tegen Mark, maar het kwam niet op het bord.” Henk te Brinke kon het niet bolwerken tegen Peter Hoens. Joachim Musholt gaf niets weg tegen Fons Zuidema. Rob Voogd delfde het onderspit tegen Robin Hoens en Bram Wilterdink won van Jan Eckhardt. George Appiah leek Han van de Laar op te rollen in de opening, maar hij zette niet door. Na afruil kwam Han beter te staan. Jan Willem Klein Poelhuis en Henk Doppenberg gingen op herhaling. In de eerste ronde speelden ze ook tegen elkaar. Toen won Jan Willem, dit keer werd het remise. André Houwers speelt weer iedere week en is de opmars in de stand begonnen. Hij won van Jurre van der Kaaij.

Volgende week wordt ronde 16 gespeeld en is de kwartfinale voor de beker. Er staan daarvoor dan vier partijen op het programma