De ene schaker zit vanaf het begin van de partij tot en met de laatste zet aan het bord gekluisterd. De andere staat na iedere zet op en loopt wat rond of maakt een praatje. En verder zit daar van alles tussen. Ik behoor tot de categorie rondlopers, want ik zou niet weten wat ik achter het bord moet doen als ik niet aan zet ben. Maar dat terzijde.
In opperste concentratie speelden Henk van Beek en Patrick Schoenmakers hun partij. Henk gaf al in de opening een stuk weg en vanaf dat moment loerde Patrick op mat of damewinst. Vrij knap wist Henk dat lang te voorkomen, maar uiteindelijk gaf het materiaal overwicht de doorslag. Een mooie overwinning van Patrick. Kay Ruesink had vertraging met de trein, maar om 20.00 uur kon hij toch zijn eerste zet doen tegen Daniël Barachtsjansky. Een tijdje later viel Kay de dame aan met een loper, vervelend voor Daniël was, dat toen hij die dame wegzette, de toren die er achter verstopt zat, geslagen kon worden. De rest was een kwestie van concentratie en techniek. André Houwers had vorige week al te kennen gegeven de laatste paar ronden voor Sinterklaas te spelen. Dit keer won hij echter een stuk tegen Jan Eckhardt. Dat gaf hij niet meer weg en met een mataanval ronde hij de partij af. Jan Willem Klein Poelhuis stond op een gegeven moment 4 pionnen en een stuk voor tegen Evi Maris. Maar Evi speelt altijd door en kon in de slotfase bogen op meer concentratie dan Jan Willem. Tegen alle verwachtingen in won ze toch nog de partij.
Dick van Wamelen zette een flinke aanval op tegen Max Eisenbart. Hij drong met zijn loper het vijandelijk kamp binnen. Max: “Ik dacht dat ga ik niet meer verdedigen, alles of niets op de aanval.” Dat was een knappe keuze, want hij won de partij. David Poole en Dick Labee waren toen al remise overeengekomen. Lauri Maris speelde tegen Manfred Schmeing. Manfred had al veel tijd nodig gehad en moest alle zeilen en nog meer bijzetten. Bij hem bleek zijn concentratie in die fase dik in orde, want hoe Lauri ook probeerde, ze kwam er niet door. Vanwege zetherhaling werd tot remise besloten. Han van de Laar kwam vanuit de opening redelijk goed te staan tegen Jaap Wolters. Maar de voortzetting was dat niet. Langzamerhand nam Jaap het initiatief over. Han moest de kwaliteit inleveren en was net bezig een vesting op te bouwen toen Jaap remise aanbod. Dat werd meteen geaccepteerd. Bij Gerard Klein Langenhorst en Erik Maris was het een stelling om je vingers bij af te likken. Alles stond zo’n beetje in en aan het slot, waarbij Gerard fors in tijdnood was, sloeg Erik toe. Het was te redden, sterker nog, te winnen geweest, maar Gerard kon de concentratie en koelbloedigheid niet meer opbrengen om de weerlegging te vinden. Zo ging het ook ongeveer bij Frank Roodzant en Thiemen Dekker. Frank in de aanval en Thiemen aan het counteren. Een moment van onachtzaamheid en Frank stond mat. Daar zag het er lang niet naar uit. Bij Oscar Wamelink en Han Schuurmans gaf de verste vrijpion de doorslag. Het ging lang gelijk op, maar beiden speelden tot het bittere einde door. Toen Han de verste vrijpion had, kon hij daarmee de partij beslissen. Walter Schmeing was wel tevreden over zijn partij tegen Henri Abbink. Hij vond het van beiden een goed gespeelde partij, waarbij ze allebei bij de les bleven. Toen er niet veel muziek meer in de stelling zat, werd remise overeengekomen.
Dick Boogaard zocht naar kansjes om Jochem Mullink op remise te houden. Daar hoorde zelfs een remiseaanbod bij. Maar Jochem kon steeds bogen op kleine voordeeltjes. Dat leverde hem een vrijpion op. Deze gaf hij echter terug om een nog betere pion te veroveren. Toen zijn pluspion niet meer te stoppen bleek, gaf Dick maar op.
Volgende week wordt de tweede ronde voor de WSG-cup gespeeld. De rest speelt de interne ronde nummer 10.
C1R9Ranglijst C1R9Uitslagen
Henk van Beek (links) en Patrick Schoenmakers verliezen hun partij niet uit het oog!