Ronde 6: Dolle dame

Van een dolle toren hebben de meesten wel eens gehoord. Maar een dolle dame  ….!?

Het gebeurt niet vaak, ik heb het over de partij van Gerard Harbers en Evi Maris. Evi bood haar dame aan, terwijl Gerard er al twee had. Ik citeer de tekst van een soortgelijk stelling op internet: “Hoe krankzinnig de zet ook lijkt, hij is eigenlijk geniaal. Als wit de zwarte dame neemt is het pat.” Gerard sloeg dus niet, maar Evi zette  haar dame bij iedere volgende zet tegen de koning aan.  Slaan was dus meteen pat en niet slaan leidde tot eeuwig schaak. Een zeer bijzondere stelling, waar de omstanders hun ogen op uit keken. Gezegd dient wel te worden dat Gerard al even in tijdnood zat. Weer van internet: “Dolle dames zijn zeer zeldzaam, er zijn maar weinig schakers die achtervolgd zijn door een dolle dame.” Het resultaat was dus remise.

Kort: Klaudio Kolakovic liep al snel Henri Abbink onder de voet op de K-vleugel. Knappe aanvalspartij van Klaudio, die zo nadrukkelijk op titelkoers ligt. Henri dacht nog even dat het stukoffer niet goed was, maar dat was ijdele hoop. Bert te Sligte en Marcel Krosenbrink hielden elkaar in evenwicht, zo ook Han Schuurmans en Lauri Maris. Remises dus. Herby Aalbers rookte Gerard Klein Langenhorst uit, die kon lang volhouden, maar niet lang genoeg. Zowel Walter Schmeing als Thiemen Dekker sloegen aan het offeren, maar Walter hield het meeste materiaal over. Puntje voor hem.

Tim Witteveen deed goede zaken, in het eindspel rolde hij Erik Maris op.  Tim blijft zo hoog in de stand staan (6de). Joachim Musholt moest met kleine middelen Rob Voogd op de knieën dwingen. Dat lukte, maar het was geen walk-over. Henk Freriks speelde iets te passief en alles klonterde samen in het centrum. Met een pionnenopmars sneed Han van de Laar door de verdediging heen. Dick Boogaard kon tegen zijn buurman Henk van Beek geen opening vinden. Henk hield knap remise. Jan Willem Klein Poelhuis kon het niet redden tegen Henk te Brinke, die geduldig de partij naar zich toe trok. Alfred Schley won van André Houwers, maar ook dat ging niet van een leien dakje. Dick Labee en Henk Wiggers waren toen al remise overeengekomen.

Jan Eckhardt rolde David Poole op. Kay Ruesink won een stuk en moest eigenlijk alleen nog alles afruilen om met een extra pion de buit binnen te halen. Zij waren als laatste klaar (22.30 uur), maar dat was nog ruim binnen de marge van 23.30 uur. Paul Dekker had inmiddels ook gewonnen van Sylvan Vrieze. (HvdL)

Dinsdag 22 oktober Schaak Vrij. Aanvang 19.30 uur.

De dolle dame levert Evi Maris een halfje op tegen Gerard Harbers.