Ronde 19: Business as usual

Je kunt ronde 19 wel als een gewone, altijd spannende, schaakavond beschouwen. Met elf partijen waarvan er acht werden beslist en drie in een remise eindigden was het eigenlijk business as usual. Iedereen deed zijn best om te winnen, in ieder geval om niet te verliezen. Grote verrassingen bleven uit. Koploper Paul van der Lee en Jochem Mullink waren verhinderd. Zowel Henri Abbink als Marcel Krosenbrink grepen hun kans aan om de achterstand iets te verkleinen. Respectievelijk Bert te Sligte en Geert ten Hietbrink moesten het onderspit delven. Han Schuurmans probeerde het ook tegen Manfred Schmeing, maar die pareerde iedere aanval op zijn koning. Manfred beschikte inmiddels over een sterk paard. Met remise konden beiden tevreden zijn. Dat gold ook voor de partij van Alfred Schley tegen Willy Wilting. Een echt doorslaggevend voordeel werd door beiden niet bereikt.

Luc van Harxen  had het zwaar tegen Carsten ter Horst. Carsten kreeg het overigens niet cadeau, maar Luc  verloor een pionnetje, later nog een en op een gegeven moment waren het er zelfs drie. Dat viel niet meer te houden. Joachim Musholt  zette vanaf het begin de stelling van Gerard Klein Langenhorst onder druk. Alles stond in de weg. Toen Gerard rokeerde bleek dat hij al eerder een zet met de koning had gedaan. Dus de rokade was ongeldig en Gerard moet een andere K-zet doen. Het werd er voor hem niet beter op. Matthijs Hoens liet Jan Eckhardt niet glippen en redelijk snel voor Jan’s doen gaf hij op. Meestal weet hij het wel lang vol te houden.

Henk Doppenberg hield Han van de Laar in een houtgreep. Door enkele afwikkelingen kreeg Han wat lucht. Na de lange rokade toog Henk met alles wat hij had op de aanval. Ternauwernood kon Han het vege lijf redden, mede door de tijdnood van Henk. George Appiah won een mooie partij tegen Rob Voogd. Ook George ging voluit op de aanval. Die sloeg wel door. Fons Zuidema won van Bram Wilterdink. Hoe dat is gegaan heb ik niet gezien, maar ik hoorde Fons wel zeggen dat het zijn langste partij ooit was. Jurre van der Kaaij speelde een aanvallende partij tegen Remie te Molder. Daar waar Jurre door het centrum oprukte probeerde Remie het te houden op de vleugel. Na dame verlies was het alleen nog een kwestie van techniek alvorens Jurre het volle punt binnen haalde.

Extern

Wie het leuk vindt om bij een schaakpartij te kijken kan zaterdag zijn lol op. Zowel WSG 1-2-3 spelen een thuiswedstrijd tegen respectievelijk PSV/DoDo 1 (Putten), de Pion-Mook Combinatie 2 (Groesbeek) en SMB 3 (Nijmegen). Er zijn maar liefst 24 partijen. Gespeeld wordt in de grote zaal van het Zonnebrinkcentrum. Zo vanaf 15.30 – 16.00 uur neemt de spanning toe. Tegen 18.00 uur zijn alle uitslagen in de regel wel bekend. Voor meer informatie knsb.netstand.nl. Klassen 3B-4B-6B.