Ronde 17: Ongenaakbaar

Met een score van 12 uit 13 (twee remises en 92%) dendert Klaudio Kolakovic door de interne competitie heen. Hij lijkt door niemand te stoppen. Ook Henri Abbink lukte het niet. “Hij ziet alles”, liet Henri na afloop van de partij en de uitgebreide analyse weten. Klaudio hield de boel onder controle, weliswaar werd er van beide kanten ‘scherp’ gespeeld, maar hij wist er het beste raad mee. Daarmee lijkt de titel voor dit seizoen al vergeven. Spannender is de strijd om de tweede en derde plaats. Marcel Krosenbrink wilde dan ook met man en macht winnen van Mark Burgers. Hij sloeg remise af alhoewel Marcel een pion achter stond en tegen een vrijpion aankeek. Maar even later stond Marcel een pion voor en nog weer later stond het -na ingewikkelde afruilmanoeuvres- weer min of meer gelijk. Beiden hebben nu paard en loper en twee pionnen. Omdat het tijd was, werd er afgebroken, de uitslag is voorlopig remise. Naar verwachting zal de computer uitwijzen of de partij de volgende keer wordt voortgezet. Er wordt dan gespeeld met de resterende bedenktijd en met 30 seconden extra per zet.

Han Schuurmans gaf geen kansen weg tegen Evi Maris. Nadat Han een pion won raapte hij ook een stuk op. Daarna werd het een kwestie van mat zetten, iets dat hem wel is toevertrouwd. Hij heeft het wel eens lastiger gehad tegen Evi. Han van de Laar en Alfred Schley speelden een boeiende partij. Niet geheel duidelijk was wie beter stond. Wellicht geen van beiden, het was wachten op beslissende manoeuvres. Toen Alfred zich echter vergiste en een pion weg gaf of eigenlijk meteen twee, wilde Han zijn plotselinge voordeel niet meer bewezen hebben. Hij bood remise aan. Daar hoefde Alfred niet lang over na te denken. André Houwers was van plan om Erik Maris te roosteren. Maar hij kreeg een sterke koningsaanval over zich heen. Erik was in deze partij unstoppable, de opmars met de f en g-pion was niet te voorkomen. Er staat me bij dat André ook nog zijn dame weggaf. In ieder geval puntje voor Erik.

Jan Willem Klein Poelhuis en Jan Eckhardt maakten er een mooie pot van. Geduldig spelend met veel gemanoeuvreer. Het leverde Jan Willem een pion op, en even later zelfs nog twee. Daarna was het niet zo moeilijk meer, maar hij bleef het secuur uitspelen. Jan probeerde nog wat te trukendozen, maar tevergeefs. Henk Freriks was na een periode van afwezigheid weer terug op de schaakclub, hij speelde tegen Sylvan Vrieze. Omdat Sylvan opeens een dame weg gaf, was het niet meer zo moeilijk voor Henk om te winnen.

Met zeven partijen voor de interne competitie, een bekerwedstrijd en een vooruit gespeelde externe partij, kwamen we voor het eerst sinds lange tijd weer onder de tien partijen. Hopelijk worden het er volgende week weer meer. Wellicht zijn de griepjes dan ook verleden tijd.

Jan, midden rechts, tegen Jan Willem, ziet het nog zonnig in!