Ronde 16: Over de helft

Het was een gebruikelijke schaakavond met 14 partijen. Zo op het eerste gezicht niets bijzonders. Toch werden er van die 14 partijen zes voor de WSG-cup gespeeld. Twee bekerpartijen staan nog voor volgende week op het programma. Er blijven zo acht spelers over die op 18 februari voor een plaats in de halve finale gaan spelen. Wie dat zijn en hoe de loting is, zal Marcel bekend maken.

Dan naar de acht interne partijen. Joachim Musholt vond dat hij maar slecht uit de opening kwam tegen Henri Abbink. Het kostte hem ook nog de kwaliteit. Toen  ik Henri vroeg of hij ergens iets gewonnen had, zei hij: “ja, de partij”. Marcel Krosenbrink en Han Schuurmans gingen aanvankelijk gelijk op. Zelfs zo dat Han een remiseaanbod plaatste. Maar omdat Marcel een actievere loper had (beiden van gelijke kleur) en zijn torens meer dreiging uitoefenden, speelde hij door. Dat leverde aanvankelijk twee pionnen op en na verdere afruil ook de partij. Walter Schmeing had het niet echt moeilijk tegen Evi Maris. Ze waren als eerste klaar. Walter had een mataanval die door haar niet te pareren viel. Petrit Morina  en Jan Eckhardt kwamen na lange strijd remise overeen. Ze hielden elkaar goed in evenwicht, ondanks de complexe stelling. Het was dan ook een echte vechtremise, met als bekroning voor beiden een halfje.

Lauri Maris en Rob Voogd speelde een opmerkelijke partij. Die zag er spannend uit. Op een gegeven moment stond Rob aan het roer, want hij veroverde pion na pion en had er op een moment zelfs zes meer. Pardoes gaf hij een loper weg en ook de pionnen stonden onder druk. Toen hij het juiste spoor weer vond ging hij met koning, toren en pionnen op naar promotie of mat. Dat werd Lauri teveel. Gerard Klein Langenhorst dacht dat een paardoffer tegen André Houwers wel de doorslag zou geven. Hij overzag dat André gewoon de doorgebroken pionnen kon pakken, dus was het offer eigenlijk niet goed. Voor André was het toen alleen nog maar een kwestie van afruilen en op naar een nieuwe dame. Zover liet Gerard het niet komen en hij gaf op. Puntje voor André. Jan Willem Klein Poelhuis kreeg een stuk cadeau van Henk Wiggers. Henk zei er zelf over dat hij toch nog te snel speelt. “Het was nergens voor nodig om die loper in te laten staan.” Bij het zoeken naar tegenspel, ging er nog een stuk aan en toen was de buit binnen voor Jan Willem. Sylvan Vrieze stond minder tegen Kay Ruesink, maar hij bleef stug doorspelen. Kay: “Ik zat te slapen en zag een simpel mat met Dxg7++ over het hoofd. Dom van me.”

Met ronde 16 zaten we op de helft van de in totaal 32 partijen dit seizoen. Met ronde 17 beginnen we dus aan de tweede helft. Succes (HL)

‘Just another day at the office’
Oftewel een gewone schaakavond
Lauri probeert Rob nog af te stoppen
Marcel heeft -bijna- de buit binnen, tegen Han