Ronde 15: ‘De beste wensen’

Nadat ‘de beste wensen’ zo’n 900 keer klonken (30 personen die dat elkaar toewensten) kon de vijftiende speelavond beginnen. Klaudio Kolakovic heeft zich voorgenomen de rest van de partijen die hij speelt nog te gaan winnen. Hij hield zich meteen aan zijn eigen goede voornemen. Walter Schmeing moest een pion toestaan op g7 en verloor er later nog een. Op een gegeven moment werd het materiële voordeel te groot. Puntje erbij voor Klaudio. Henri Abbink en Henrik Lösing speelden een mooie partij om te zien. Het kostte Henrik wat materiaal om een winnende aanval op te bouwen, maar de stukken van Henri werkten nauwelijks samen. Ondanks de materiële achterstand lukte het Henrik om een matnet te vlechten. Marcel Krosenbrink won al vrij snel een pion tegen Evi Maris, daar kreeg ze wel compensatie voor. Toen Marcel nog een pion won werd het toch iets makkelijker, alhoewel de tijdnood bij hem mee ging spelen. Maar ook hij had een matnet voorhanden, midden op het bord en in samenwerking met toren, loper, paard en pion.

Tim Witteveen arriveerde iets later, maar dat had geen invloed op zijn spel. Hij hield lang gelijke tred tegen Bert te Sligte. Toch kreeg Bert het initiatief en in de opkomende tijdnood overzag Bert een niet al te moeilijk mat in één. Dat kon hij geven met Df1. Bert: “Ik keek alleen naar de mogelijkheden op g2.” Een veld verder en het zou gebeurd zijn met een opgeluchte Tim. Nu werd het remise omdat Tim ontsnapte met zetherhaling. Han Schuurmans en Dick Boogaard hielden elkaar in evenwicht. Er werden zestien zetten gespeeld. Dick: “Er is niet veel gebeurd.” Fraai was de winst van Thiemen Dekker. Hij loerde al de hele tijd op een stukoffer met Lg2. Toen dat er van kwam viel er voor Alfred Schley niets meer aan te doen. Als ik het goed begrepen heb, komt de partij in het volgende clubblad te staan. Zeker naar kijken dus!

Het leek er even op dat Lauri Maris met een mooie combinatie niet alleen de kwaliteit maar ook de partij zou winnen tegen Han van de Laar. Een soortgelijke tegenactie van Han bracht de stelling weer in evenwicht. Ongetwijfeld was Han het blijste met de puntendeling. Die puntendeling leek er ook te komen bij de partij tussen Gerard Klein Langenhorst en Henk te Brinke. Edoch een actievere koning van Henk leverde een dodelijke vrijpion op. Alhoewel Gerard zich dapper weerde, bleek pas in de analyse hoe het wellicht beter had gekund. Een opmerkelijke partij speelde Jan Eckhardt tegen Joachim Musholt. Jan won materiaal en had zelfs op een gegeven moment drie pionnen meer. Daar moest toch iets uit te halen zijn. Maar met een doorbraak van de c en vooral de b-pion had Joachim kunnen promoveren tot dame. Hij koos echter voor een andere aanpak, die verzandde in remise. Beiden een beetje balend maar ook opgelucht tegelijk. Henk van Beek had niet veel in te brengen tegen Manfred Schmeing. Dat kwam vooral omdat Henk al snel een loper weggaf. Dat was al meteen teveel van het goede.

Nadat Erik Maris de kwaliteit won tegen Rob Voogd speelde het een stuk makkelijker. Het bleef nog wel redelijk ingewikkeld maar het initiatief lag toch bij Erik. Erik moest nog wel even de h-pion van Rob in de gaten houden, maar de winst liet hij niet meer schieten. André Houwers was flink aan het melken tegen Jan Willem Klein Poelhuis. Materieel ging de partij gelijk op, maar de koning van André had toch meer in de melk te brokkelen dan die van Jan Willem. Ook hier gold dat André met kleine stapjes steeds dichter bij de overwinning kwam. Reinhard Cvetkovic had het niet echt moeilijk tegen David Poole. David verloor al snel een paard tegen een pion. Reinhard bleef geconcentreerd spelen en gaf het initiatief niet meer uit handen. Sylvan Vrieze en Paul Dekker maakten beiden, zoals ze zeiden, veel fouten. In het eindspel gaf Paul zelfs even de dame weg, maar hij haalde al snel een nieuwe en had zoveel voorsprong dat een overwinning onafwendbaar was.

Volgende week worden er acht partijen voor de beker gespeeld. De overigen spelen de interne ronde nummer 16.

Volop muisstille actie!
De winnende stelling voor Thiemen, na Lxg2
Henrik voert het mat uit! Ook een fraaie overwinning.