Ronde 13: Half oog

Net nu ik me voorgenomen had weer een verslag te maken van deze ronde, werd ik halverwege de avond even weggeroepen. Daardoor miste ik diverse boeiende ontknopingen van de tien partijen voor de interne competitie. Ik loop ze toch even door. Mocht je aanvullingen of verbeteringen hebben, laat het dan even weten dan neem ik die alsnog op.

Henri Abbink en Marcel Krosenbrink speelden er voor, maar verder dan remise kwamen beide spelers niet. Ook Alfred Schley en Walter Schmeing wilden allebei winnen, maar hier was het Walter die aan het langste eind trok. Thiemen Dekker zocht volop naar wegen om de verdediging van Henk te Brinke te kraken. Dat lukte niet, Henk bleef koelbloedig verdedigen en behaalde zo een halfje. Al snel nam Dick Boogaard met zwart het initiatief tegen Gerard Klein Langenhorst. De aanval op de koning kon Geard niet pareren. André Houwers (zwart) vergat te lang om tegen Han van de Laar de pion door te schuiven naar e4. Nu liet hij zich  foppen door een pionnendoorbraak. De tweede helft van Ajax – Valencia kon hij nu thuis gaan kijken, maar ook dat liep verkeerd af.

Reinhard Cvetkovic speelde een boeiende partij tegen Joachim Musholt. Het was goed kijken wie beter stond, maar Joachim had een beter stukkenspel en trok de partij naar zich toe. Rob Voogd (wit) had tegen Kay Ruesink al snel een pion op c7 staan. Maar hij overzag later een schaakje op c2! met het paard. Dit leverde een toren op. Ondertussen stond er van alles in. Na verdere afruil had Rob net iets meer materiaal en kon daardoor winnen. Van de partij van Jan Eckhardt en Dick Labee heb ik niets gezien, in ieder geval wel dat het punt voor Jan was. Jan Willem Klein Poelhuis vond dat Sylvan Vrieze een goede partij tegen hem speelde. Maar Jan Willem kon opeens mat achter de paaltjes geven. Puntje voor Jan Willem. Paul Dekker probeerde het al offerend tegen David Poole. Dat zag er veelbelovend en in ieder geval spectaculair uit. Maar Paul vergat zijn eigen stukken op tijd in veiligheid te brengen en kon aan het einde niet meer doordrukken met twee stukken minder.

Volgende week, 17 december spelen we de laatste ronde van dit kalenderjaar. Dan gaan we op 7 januari verder met ronde 15. (HvdL)

Rob Voogd met wit tegen Kay Ruesink. Volop spektakel