Ronde 11: Noteren

Is noteren verplicht? Dat was afgelopen dinsdag de vraag. Het antwoord luidt, ja. Maar zeg ik er meteen bij, dan moet je er zelf wel opletten als je tegenstander het niet doet. Formeel is het als volgt: speel je een partij waarbij je bij iedere zet 30 seconden of meer tijd erbij krijgt, dan moet je zet voor zet blijven noteren, totdat de partij is afgelopen. Krijg je minder dan 30 seconden erbij, dus zoals we nu spelen 60 minuten plus 20 seconden per zet, dan hoef je niet meer te noteren als je tijd onder de vijf minuten uitkomt (ook niet als je door vlug te spelen weer boven de 5 minuten uitkomt). In een officiële wedstrijd ziet een wedstrijdleider erop toe dat dit gebeurt. In onze interne competitie dien je zelf op te merken als je tegenstander niet meer noteert. Doet hij/zij het dan nog niet als je erop gewezen hebt, dan mag je even de klok stil zetten en de wedstrijdleider erbij roepen. Deze zal aangeven dat noteren tot > 5 minuten verplicht is. Gelukkig lossen spelers het altijd zelf op tot nu toe. Omstanders mogen zich overigens op geen enkele wijze bemoeien met de partij. Ook het praten met elkaar als je bij een ander bord staat waar nog wordt gespeeld moet je niet doen. Het is storend voor de spelers die nog bezig zijn. Zachtjes praten kan in de gang.  

Strijd

Ook deze ronde kende bijna alleen maar winnaars en verliezers. Erik Maris en Han van de Laar waren als eersten klaar en vonden remise wel oké. Henri Abbink behaalde een belangrijke overwinning tegen Marcel Krosenbrink. Tussenstand dit seizoen 2-0. Thiemen Dekker liet tegen Mark Burgers wederom zien dat hij ook over een sterk eindspel beschikt. In moeilijke stelling hield Thiemen het hoofd koel. Dick Boogaard dacht met een remise weg te komen tegen Peter Hoens. Maar deze liet zien dat je tot het einde toe scherp moet blijven.

Luc van Harxen  is bezig aan een sterk seizoen met een hoge klassering. Dit keer was Henk te Brinke het slachtoffer. Jan Eckhardt werd door Evi Maris onder de voet gelopen. Datzelfde deed Matthijs Hoens. In een moeilijke pot hield hij André Houwers onder de duim. Sylvan Vrieze kon het niet bolwerken tegen Paul Dekker. Deze liet het voordeel niet meer los. Ook hier een tussenstand van 2-0. Moya Koster leek te gaan verliezen van Robin Hoens. Moya rechtte nog eens de rug en strafte enkele foutjes van Robin af en kon zo een fraaie overwinning bijschrijven. Bram Wilterdink veroverde zoveel pionnen tegen Kay Ruesink dat een overwinning hem niet meer kon ontgaan.

Dinsdag 15 december wordt ronde 12 gespeeld. Ronde 13 staat voor 5 januari gepland 2021. Op 22 en 29 december wordt er dus niet geschaakt.