Jaap Wolters overleden

Op de laatste dag van augustus is Jaap Wolters overleden. Een paar weken geleden had hij ons al gemeld dat het niet goed met hem ging en tijdens de jaarvergadering van deze week vertelde Dick Boogaard  dat Jaap naar een hospice was overgebracht. Dus onverwacht kwam het bericht van zijn overlijden niet.

Jaap is maar liefst 95 geworden. Hij was ongetwijfeld een van de oudste nog actieve schakers van Nederland. Zelfs bij het SBO veteranentoernooi was Jaap al jaren de oudste deelnemer. En al jaren was Jaap één van de spelers met de hoogste opkomst op de clubavond. Ook achter de schermen zat hij niet stil. Hij stuurde de competitieleider of anderen regelmatig een mail waarin hij zijn kijk op zaken liet weten. En van die denkbeelden liet hij zich niet één, twee, drie afbrengen. Daarin was Jaap geen gemakkelijke man.

Overigens was onze nestor niet alleen op het bord actief. De laatste jaren was hij heel druk met de heruitgave van een boek van zijn broer Syrt over de oorlogsjaren. Het lukte hem het boek uitgegeven te krijgen en dat leidde zelfs nog tot diverse kranteninterviews. Misschien was Jaap niet alleen een van de oudste schakers, maar ook een van de oudste schrijvers. Het was zijn levenswerk en dat heeft hij volbracht.

In Jaap verliezen wij een karakteristiek lid, al was het maar vanwege zijn opmerkelijke openingskeuze. Als iemand een keer 1.b4 speelt, zullen we zeker aan Jaap denken.

Marcel Krosenbrink
voorzitter WSG