WSG-ers schaken door; eerste online-toernooi succes

Achterhoek Nieuws 31 maart 2020.

WINTERSWIJK – Uiteraard zitten ook de schakers van het Winterswijks Schaak Genootschap noodgedwongen thuis. De competitie is stilgelegd en het Zonnebrink Centrum, waar het clublokaal zich bevindt, heeft de deuren op slot gedaan. Via het schaakprogramma LICHESS heeft clublid Han Schuurmans alle WSG-ers opgeroepen zich aan te melden in het online team WSG. Dat is inmiddels door tien leden en twee niet-leden gedaan. Afgelopen dinsdag speelden negen schakers gelijktijdig een toernooi tegen elkaar. Een unicum.

Door Han van de Laar

Digitale schaakavond
Belangstellenden melden zich aan bij LICHESS. Ga daarna naar lichess.org/team/all. Zoek WSG en Han Schuurman van WSG krijgt de melding binnen en accepteer de aanvrager. “Het programma maakt zelf een indeling, dus win je de eerste partij, dan speel je weer tegen iemand die ook gewonnen heeft. Zo krijg je steeds een gelijkwaardige tegenstander. Nadat je een ronde hebt gespeeld krijg je automatisch een nieuwe gelijkwaardige tegenstander”, aldus Schuurman “We spelen dit iedere dinsdag om 20.00 uur. Het speeltempo is 7 minuten en daarnaast 3 seconden extra per zet. Om ongeveer 21.30 uur zijn we klaar, dus gewoon een leuke digitale schaakavond. Het mailadres voor meer informatie is h.schuurmans1966@gmail.com.

Altijd een tegenstander
Han Schuurmans benadrukt dat iedereen mee kan doen, dus men hoeft geen lid van het WSG te zijn. Er zijn ook geen kosten aan verbonden. Op de site van LICHESS staat ook hoe je schaken kunt leren. Dus wie zich verveelt deze dagen, kan daar uit de voeten. Overigens op ieder gewenst moment van de dag kan men tegen andere schakers spelen. Je hoeft dus niet tot een dinsdag te wachten. Je meldt jezelf aan, geeft het gewenste tempo op en binnen de kortste keren heb je een tegenstander. Opmerkelijk is dat het schaaktoernooi in het Russische Jekaterinenburg het nog heel lang heeft volgehouden. Op 26 maart, halverwege het toernooi, is de stekker er uit getrokken. Acht supersterke grootmeesters speelden tegen elkaar, met als inzet dat de winnaar in het najaar wereldkampioen Magnus Carlsen mag uitdagen.
Het eerste toernooi werd overigens gewonnen door Marcel Krosenbrink, tweede werd Jochem Mullink en derde Han van de Laar. Zie ook wsg-schaak.nl

WSG-ers schaken vanuit huis