Ronde 8: Op de valreep

Eerst maar eens beginnen met de remises. Het waren er zes, verder waren er vier ‘witte’ overwinningen en twee ‘zwarte’. Henri Abbink en Walter Schmeing hielden elkaar in evenwicht. Ook bij Han van de Laar en Gerard Klein Langenhorst spetterde het niet, hooguit pruttelde het wat. Henk Wiggers kon door zetherhaling Paul Dekker van een overwinning afhouden. Petrit Morina  haalde zijn eerste halfje binnen door tegen Kay Ruesink remise te spelen. Kay: “Ik heb nog nooit alles van het bord af gehad, alleen de koningen stonden er nog op.” Sylvan Vrieze en Dick Labee hielden elkaar eveneens in evenwicht.

Envelop

Dat zijn er dus vijf, maar wie is dan de zesde? De zesde remise kwam op naam van Tim Witteveen en Mark Burgers.   De stelling was zo ingewikkeld dat beiden het niet redden binnen de bedenktijd. Om 23.25 uur kwam de envelop voor afgebroken partijen op tafel te liggen en Mark moest zijn volgende zet in de envelop doen. Daarna mocht hij de klok stilzetten en de resterende tijd noteren. Zo geschiedde, maar meteen plaatste hij er een remise-aanbod bij. Tim was aan het twijfelen, maar nam het na enige afwegingen toch maar aan. Zo stonden we toch nog om 23.30 uur buiten, de afgesproken eindtijd met het Zonnebrink Centrum. Op de valreep dus.

Overwinningen

Dan de overwinningen. Het ging lange tijd wel aardig bij Han Schuurmans, maar na een ongelukkige paardmanoeuvre was het tijd voor Klaudio Kolakovic om de boel op te rollen. Toen Lauri Maris drie pionnen achter stond, zonder al te veel compensatie, gaf ze op tegen Jochem Mullink. Henrik Lösing zette de duimschroeven aan tegen Joachim Musholt. Henrik veroverde de kwaliteit en wist een stelling te bereiken waarin er voor Joachim geen goede zetten meer waren. Puntje voor Hendrik dus. Thiemen Dekker kon met een slimmigheidje een pion winnen. Tijd voor Erik Maris om alles of niets te spelen en hij gaf twee stukken voor tegenspel, maar toen ook nog zijn dame ingesloten werd gaf Erik maar op. Jan Willem Klein Poelhuis zette te laat een stuk weg tegen Evi Maris. Dat gemis kwam hij niet meer te boven en Evi maakte het netjes af. Jan Eckhardt liet, door even niet op te letten, toe dat Henk van Beek zijn loper kon slaan. “Van dat soort fouten moet ik het hebben”, zei Henk. Hij won de partij.