Ronde 26: Nieuwe leden

De seizoen zijn er een respectabel aantal nieuwe leden bijgekomen. Zo te zien spelen ze met het nodige plezier, enthousiasme en concentratie. André Houwers zei gisteren: “het is al half 10 en nog niet een partij is uit. Volgens mij is dat nog niet eerder voorgekomen.”  In de speelzaal is het de laatste weken extra stil.

Wat nogal lastig te volgen is, is de stand. Nieuwe spelers met een rating van 1600 of meer worden zo rondom plaats 15 ingevoerd.  Beginnende spelers krijgen extra startpunten om zo aansluiting te krijgen onderin. Soms, ik kan het ook niet verklaren, stijgt een nieuwe speler wat harder dan een andere speler met een soortgelijk resultaat. Het heeft ook met het aantal gespeelde ronde te maken. Je krijgt voor de niet gespeelde ronden namelijk met terugwerkende kracht ook een vergoeding. Soms pas ik die waardepunten later weer iets aan om de balans erin te houden. Maar eerlijk gezegd denk ik dat de meeste schakers vooral komen om een mooie partij te spelen.

Dan de partijen: Henri Abbink en Carsten ter Horst doorbraken het evenwicht niet. Remise. Marcel Krosenbrink kreeg een plusje tegen Henk te Brinke. Dat liet Marcel zich niet meer ontnemen. Ook Luc van Harxen  kon het niet bolwerken tegen Han Schuurmans. Rob Voogd gaf in de opening een stuk weg, maar door taai te verdedigen tegen Han van de Laar kon hij de stelling remise houden. André Houwers delfde het onderspit tegen Gerard Klein Langenhorst. Henk Doppenberg won zijn partij tegen Daniël Barachtjansky. In de partij tussen Jan Eckhardt en Kay Ruesink werden geen potten gebroken. Jan Willem Klein Poelhuis had zijn handen vol aan Alex Derksen. Alex had al lang geen serieuze partij meer gespeeld, maar verleerd is hij het schaken ook niet. Remie te Molder liet zich verrassen door nieuwkomer Mitch Amkreutz. Mitch won zijn eerste partij en was daar niet ontevreden over. George Appiah verloor van Juul Brummelaar. Zijn commentaar: “ Ik was er met mijn hoofd niet helemaal bij.”