Ronde 23: Veel beslissingen

Met 13 partijen, waarvan er 10 beslist werden, was er bij de meeste schakers sprake van een spannend potje schaak. Marcel Krosenbrink bestreek de zevendij rij tegen Henri Abbink. Henri kon eigenlijk geen kant meer op en probeerde het met een alles of niets uitbraak. Dat bood Marcel de gelegenheid hem mat te zetten. Geert ten Hietbrink hield Jochem Mullink keurig op remise. Jochem had geen goede velden voor zijn dame en daar kon Geert gebruik van maken. Datzelfde resultaat was er bij Han Schuurmans en Bert te Sligte. De partij zat vol manoeuvres, maar het leverde geen van beiden beslissend voordeel op. Manfred Schmeing had een dominante stelling tegen Alfred Schley. Alfred kon het niet droog houden en bij een achterstand van een aantal pionnen gaf hij op.

Luc van Harxen en Willy Wilting kwamen remise overeen. Volgens Willy gebeurde dat na veel strijd, waarbij Luc zich danig verweerde. Een mooi affiche was de partij van Peter Hoens tegen Henrik Lösing. Beiden oud clubkampioen. Ondanks een voorsprong van een pion voor Henrik, leek de partij toch op remise af te stevenen. Maar de doorbraak op de K-vleugel leverde Peter een vrije randpion op die door kon lopen. Hendrik probeerde deze nog wel te stoppen, maar even later streek hij toch de vlag. Mark Burgers offerde een stuk tegen Henk te Brinke. Helaas voor hem zag hij er niets voor terug en verloor derhalve. Kon Henk Doppenberg de vorige keer niet winnen van Jan Eckhardt, dit keer was het andersom. Een offer leverde Henk veel pionnen op. Op een gegeven moment waren het er zeven tegen drie voor Jan. Die pionnen leidde tot een omsingeling van de koning, Henk kon het punt bijschrijven.

Fons Zuidema ging in de opening onverdroten met zijn paarden in de aanval. Het kostte hem een paard tegen twee pionnen, maar toen er nog een pion verloren ging was het gevaar voor Han geweken. In vogelvlucht: Jan Willem Klein Poelhuis won van Rob Voogd. Jurre van der Kaaij kon het niet bolwerken tegen George Appiah. Dat gold ook voor Henk Wiggers. Hij verloor van Kay Ruesink. Daniël Barachtjansky maakte zijn nederlaag van vorige week goed door van Remie te Molder te winnen.