Ronde 20: slechts één remise

En die remise kwam tot stand tussen de, een dag eerder, 50 jaar geworden Marcel Krosenbrink en Hannes Hoeing. Ondanks de traktaties aan de aanwezigen schakers, kreeg Marcel het punt niet cadeau van Hannes, maar hij bleef ook niet met lege handen achter. Opvallend deze ronde was de eerste hattrick voor de familie Maris. Alle drie scoorden ze het volle punt. Als eerste was Evi Maris klaar tegen David Poole. David gaf al op de zesde zet een toren weg, dat kwam hij niet meer te boven, zeker niet na een pionnenopmars met de c-pion door Evi. Dick Labee gebruikte al zijn tijd om tegenstand te bieden aan de opmars van Lauri Maris. Lauri had al een pion gewonnen in de opening en kon dat later verdubbelen en de winst incasseren. Bij Kay Ruesink en Erik Maris leek het een remise te worden. Er stond lang materiaalevenwicht op het bord. Maar het paard van Erik bleek toch sterker dan de loper van Kay en daarmee kon Erik beide overgebleven pionnen slaan en de zijne laten promoveren. Stefan Teloeken zette al snel Henk Freriks onder druk. Die kon zich daar niet uit bevrijden en moest in een nederlaag berusten.

In een gelijke stelling bood Daan Slager Henk van Beek remise aan. Daar wilde Henk niks van weten en hij streed dapper door. Op een gegeven moment won hij een paard maar Daan had toen al drie vrijpionnen die niet meer te stoppen waren. Op de vraag: waarom geen remise aangenomen antwoordde Henk: Ach het is maar een spelletje.  Gerard Klein Langenhorst maakte het Jaap Wolters erg moeilijk. Gerard had al snel een aanval en kon met 2 paarden mat zetten of de dame winnen. Een keuze die Jaap wel geloofde toen hij opgaf. Jochem Mullink won al snel de belangrijke d-pion van André Houwers. Daarmee lag de weg door het centrum open. Daar wist Jochem wel raad mee. Ik sta ook veel te hoog, was het commentaar van André. Lange tijd ging het gelijk op tussen Dick Boogaard en Tim Witteveen. Maar toen Dick een pion won en aanval kon creëren op beide vleugels kon zelfs Tim het onheil niet meer afwenden. Henk te Brinke was iets te optimistisch tegen Frank Roodzant. De koning van Henk kwam op de tocht te staan en ondanks dat het nog een lastig eindspel was, wist Frank het met handige torenzetten de partij toch naar zich toe te trekken. Een goede start van 2 uit 2 voor Frank.

Bert te Sligte dacht een stuk te kunnen offeren, maar de combinatie ging al fout na de eerste zet ervan. Oscar Wamelink had een tussenschaakje en dat weerlegde veel. Bert veroverde nog wel de dame maar tegen een toren en 2 paarden en verder geen aanknopingspunten haalde Oscar het volle punt binnen. Henri Abbink had het geluk dat Max Eisenbart verkeerd afwikkelde. Daardoor werd het voordeel voor Henri te groot en kon hij redelijk eenvoudig de winst binnen halen. Jan Willem Klein Poelhuis hield lang stand tegen Frank Lehr. Maar Frank had een paard veroverd en kon niet zolang manoeuvreren totdat Jan Willem de dekking van de dame door de koning moet opgeven. Punt voor Frank. Job Geerdes had ondertussen van Arent Luimes voor de beker gewonnen en Jan Eckhardt speelde een spannend oefenpotje tegen Mojtaba Haghayeghy. Mocht Mojtaba besluiten om lid te worden dan wordt hij de volgende keer ingedeeld. (HvdL)