Ronde 19: Gespenster

Met veertien interne partijen en zes externe, was het weer een gezellige drukte bij Willinks. Gelukkig konden we er ook weer terecht, want de bouwkundige aanpassingen waren achter de rug. De opvallendste partij van de 19de ronde was die tussen Dick Boogaard en Joachim Musholt. Joachim had steeds het initiatief en terwijl Dick enigszins verloren op de D-vleugel tegenkansen probeerde te scheppen, bleef Joachim aan het roer. Net toen Joachim dreigde toe te slaan met een mataanval met dame en loper, zag hij Gespenster en bood remise aan. Dick was er als de kippen bij om het aan te nemen. Later bleek ook dat het toen in zowat alle varianten uit was. Mazzeltje voor Dick dus. Een narrow escape. Jaap Wolters en Alfred Sley speelden een spannende pot. Het initiatief lag steeds bij Alfred en hij kon dus ook het punt bijschrijven. Hij lijkt zijn draai op de club gevonden te hebben.

Kay Ruesink speelde een mooie partij tegen Freek Deunk. Kay kwam enkele pionnen voor en hij verdedigde die goed, ondertussen rukte hij stapje voor stapje op. In het verleden kwam het nog wel eens voor dat hij zijn voordeel met één zet weggaf, maar dat was nu niet het geval. Walter Schmeing en Jochem Mullink speelden remise. Het werd een vlotte afruilpartij en de pionnenstructuur van Walter leek iets beter dan die van Jochem, maar niet genoeg voor de winst. Zo ging het ook bij Klaudio Kolakovic en Han Schuurmans. Geen van beiden kwam echt in het voordeel en Han had het idee dat hij zeker niet slechter stond bij het remiseaanbod van Klaudio. Maar met het halve punt was hij wel tevreden. Henri Abbink trok aan het langste eind tegen Thiemen Dekker. Thiemen onderschatte de aanval van Henri op de a-lijn en zo werd het een niet zo’n heel moeilijke winst voor Henri.

Oscar Wamelink blijft maar winnen. Dit keer was hij te sterk voor Gerard Klein Langenhorst. Met vijf punten uit de laatste zes wedstrijden heeft hij zich -definitief?- genesteld in de top 10. Tussen Lauri Maris en Han van de Laar werden de stukken snel afgeruild. Han bood daarop remise aan, maar Lauri wilde nog even kijken of er wat de halen viel op de D-vleugel. Toen dat niet het geval was werd er alsnog tot remise besloten. Manfred Schmeing moest heel wat harder werken voor zijn remise tegen Evi Maris. Evi had twee pionnen minder en er kwam een eindspel van torens tegen dame op het bord plus razende tijdnood voor Manfred. Evi kon met haar dame toch zetherhaling afdwingen. Remise derhalve. Erik Maris kon het niet bolwerken tegen Jan Willem Klein Poelhuis. Rob Voogd liep Max Eisenbart onder de voet. André Houwers was te sterk voor Henk van Beek. Jan Eckhardt en Dick Labee hielden het op remise. De stelling was steeds in evenwicht. Daniël Barachtsjansky had een pluspion tegen Paul Dekker en dat eindspel speelde hij goed uit. Gaf geen pionnen meer weg en zijn toren stichtte meer gevaar dan de toren van Paul. Knap uitgespeeld. Puntje erbij dus voor Daniel.