Ronde 18: Nieuwe leden

Hadden we bij het begin van het seizoen 2022-2023 even een flinke toestroom van zes nieuwe leden, afgelopen dinsdag kwamen er weer twee bij. Remie te Molder woont sinds kort in Winterswijk en is nog niet eerder lid geweest van een schaakclub. “Veertig jaar geleden heb ik voor het laatst een serieuze partij gespeeld.” Carsten ter Horst komt uit Bocholt en heeft bij Statdlohn gespeeld en nu schaakt hij bij Ahaus. Hij had goede verhalen gehoord over het WSG en wordt nu ook lid bij ons. Beiden hebben dus inmiddels hun debuut gemaakt. Vanaf deze plek ook nog een hartelijk welkom.

Bert te Sligte leek tegen Jochem Mullink een veelbelovende stelling te hebben met vier aanvallende pionnen op de D-vleugel. Toch was het Jochen die het kon keepen en het volle punt bijschrijven. Dat gold ook voor Henri Abbink die van Han Schuurmans won. Han: “Het is lang geleden dat je van mij hebt gewonnen.” Henri: “Dat werd dan ook weer tijd.” Alfred Schley wilde wel een revanche tegen Marcel Krosenbrink voor een eerdere nederlaag dit seizoen. Het mocht echter niet baten. Met twee pionnen extra liet Marcel Alfred niet ontsnappen. Ook Willy Wilting en Manfred Schmeing hadden dit seizoen al tegen elkaar gespeeld. Toen werd het remise, nu ook. Beiden waren er wel tevreden mee. Luc van Harxen  leek snel te winnen van Jan Eckhardt. De opening was kolderiek om te zien. Er kwam toch een eindspel op het bord en Luc had op beide vleugels een pionnenmeerderheid. Hij gaf echter een toren weg en was blij dat er nog een zetherhaling in zat. Een partij met veel emotie. Jan: “Geluk gehad.”

Henk te Brinke speelde tegen de nieuwe man Carsten ter Horst. Aanvankelijk leek het snel beslist te worden. Carsten legde zware druk op het veld f7. Henk kon zich echter lang verdedigen, maar op een gegeven moment stond hij een stuk achter. Niet veel later gaf hij maar op. Gerard Klein Langenhorst had Henk Doppenberg in de tang. Het werd een spannende pot, die door Gerard met mat werd beslist. Han van de Laar won weliswaar een pion tegen Jan Willem Klein Poelhuis, maar hij zag geen goede voortzetting tegen de muur van Jan Willem. Dan maar remise dacht Han en bood het aan, dit tot verbazing van Jan Willem: “Je staat een pion voor.” André Houwers won diverse pionnen van George Appiah. Ook de overige stukken waren in zijn voordeel. Het punt liet hij zich niet meer ontgaan. Bram Wilterdink en Kay Ruesink speelden aanvankelijk in een vlot tempo. Kay had het beste van het spel en creëerde een mataanval. Voordat die op het bord weer uitgevoerd gaf Bram op. Hij had ook wel gezien dat mat niet meer te voorkomen was. Remie te Molder speelde verdienstelijk tegen Henk Wiggers. Even leek het erop dat hij een paardvorkje kon geven met schaak en dame winst, maar hij zag het niet. “Ik moet er nog in komen, routine krijgen.” Met een dik schaakboek onder zijn arm (uitgeleend door een lid), kan hij ook thuis verdere ervaring opdoen.