Ronde 18: Kroegschaak

Het was weer een memorabele schaakavond. We zijn inmiddels al wel wat gewend, maar als je deze avond moet plaatsen op de lijst van meest luidruchtige, dan komt dinsdag 5 februari zeker in de top drie terecht. Maar eerlijk is eerlijk: de omstandigheden in café `t Weurden waren voor iedereen gelijk en de een zal er meer last van hebben gehad dan de ander. Reden van de verhuizing is dat ze bij Willinks aan het verbouwen zijn. Volgende week is alles weer normaal.

Er waren twaalf partijen. Daarvan werden er zeven in de achterruimte gespeeld en vijf  halfweg naar boven. De ruimte was dus oké en de bediening weer allervriendelijkst. Het ongemak zat hem in geluid. Zo zat ik eerst te ‘genieten’ van Andrea Bocelli met het nummer Con Te Partirò alvorens weer een zet te doen. 

Tussen het mijmeren door zat ik opeens te denken aan alle locaties waar we hebben gespeeld. Zelf ben ik in Winterswijk in 1982 begonnen, toen nog in het Kronenhuis. Ook Dick Boogaard begon daar in 1973. Verder terug reikt onze herinnering niet, alhoewel ik me door Harrie Koenen en Goke Bal heb laten vertellen dat ze ook in Hotel de Klok aan de Markt hebben gespeeld. Tevens in het Parochiegebouw (het latere Eucalypta). Daar sloot de laatste schaker af en gooide de sleutel weer door de brievenbus. Als ik het goed heb begrepen eindigde de schaakavond pas als de jonge jenever (met suiker) en de vieux op waren. Zonder uitputtend te zijn of de chronologische volgorde in acht te nemen, hebben we na al die jaren Kronenhuis verder nog gespeeld in de bovenruimte van café `t Weurden, in café de Sprong aan de Markt, in een achterruimte van zaal Nijenhuis en uiteraard bij Willinks. En als we eens moesten uitwijken, hebben we ook wel in het Balkanrestaurant boven de Zwaan gezeten.

Verder kan ik me toernooien herinneren die gehouden werden in zaal Nijenhuis (Berkelsteden), maar er staat me ook nog bij dat de eerste keer dat het Berkelstedentoernooi door ons is georganiseerd (jaren tachtig),  we dat bij Boogie Woogie hebben gedaan. We hebben natuurlijk ook een tijdje in Hotel Frerikshof gespeeld. Daar moesten we iedere week borden en stukken meenemen en die stonden dan bij Dick thuis in de gang. In het Fletcher hotel zoals het inmiddels heet, hebben we ook een keer ons rapidtoernooi gehouden en diverse malen extern gespeeld. Het budocentrum waar de jeugd actief is, verdient ook een plaats in dit lijstje. In het budocentrum ontvangen we tevens om de twee jaar onze schaakvrienden uit Südlohn. De jeugd heeft ook lang in speeltuingebouw het Kreil gespeeld, tevens bij Eucalypta en op de Stegemanschool. We hebben inmiddels ook tweemaal extern gespeeld in  het Zonnebrinkcentrum. Schaak Overdag werd destijds (jaren negentig) gehouden in Eucalypta, net als een aantal schaakcursussen. Daar vonden ook een aantal rapidtoernooien plaats (Jan Denkers memorial). Mocht ik iets vergeten zijn dan hoor ik het graag en voeg het toe. Misschien nog de cafés waar we schaakten tijdens het kroegenschaaktoernooi, zoals  de Boemel, de Buurvrouw  en de Kiekeboebar

Van de partijen heb ik niet veel gezien, maar één reactie wil ik jullie niet onthouden. Het commentaar van Frank Roodzant op zijn verliespartij tegen Oscar Wamelink. “Hij speelde goed, ik heb terecht verloren. Nu even uitjanken, de dekens van bed trappen en flink met het kussen slaan. Dan is het wel weer over.” Omdat Frank zijn boekje had laten liggen mailde ik hem gisterenavond nog even. Dit was zijn commentaar. “Dat heb ik nou altijd hè, als ik door wanhoop overmand word. Dan vergeet ik alles om me heen. Maar elk nadeel hep zijn voordeel. Hoef ik dat boekje gelukkig een week niet meer te zien.”

We mochten weer een nieuw lid begroeten. Alfred Schley speelt ook in Stadtlohn en nu dus ook bij het WSG. Welkom Alfred.

Tot de volgende keer, bij Willinks!

Schaken in café `t Weurden