Ronde 17: Over de helft

Met de overgang van ronde 16 naar ronde 17, zaten we precies op de helft van de competitie. Hadden we vorig seizoen om deze tijd 46 leden, die één of meer partijen intern hebben gespeeld, dit seizoen is dat weer zo. Dat betekent dat er op papier 23 interne partijen op één avond plaats kunnen vinden. Dat aantal hebben we nog niet gehaald. Het record staat dit seizoen op 16 partijen (exclusief externe partijen). Wie er kampioen gaat worden is nog moeilijk te zeggen, maar wellicht wel de topspeler die het minste afzegt. Hoewel Jochem Mullink de beste papieren heeft, is Henri Abbink de man in vorm. Klaudio Kolakovic mengt zich nog niet echt in de strijd.

In de B-groep staat Dick Boogaard bovenaan, maar hij wordt op de voet gevolgd door Oscar Wamelink en ook Thiemen Dekker is nog in beeld. Henk te Brinke leidt de C-groep. Henk weet zich al week in week uit knap te handhaven rondom de top 10. Concurrentie heeft hij van Lauri en Erik Maris. In de D-groep staat Jaap Wolters aan kop. Concurrentie daar komt van Jan Willem Klein Poelhuis, maar die ligt nog wel een eindje achter.

Dan de partijen. De partij van de avond kwam op naam van Thiemen Dekker en Han Schuurmans. Het ging lang gelijk op, maar in het eindspel kreeg Thiemen voordeeltjes. Na dame-promotie voor beiden had Thiemen nog twee pionnen over, Han geen enkele meer. Toch wist Han met de dame eeuwig schaak te houden. Het was de partij met het hoogste aantal toeschouwers. André Houwers verwisselde twee zetten tegen Lauri Maris. Niet een echt moeilijke winst voor Lauri dus. Henk Wiggers had twee ronden eerder het spel van Freek Deunk eens goed bekeken. Daar deed hij zijn voordeel mee, want met een sterke mataanval met paard trok hij de partij naar zich toe. Er had nog wel een stikmat ingezeten, maar met veel materiaalgewin kon het ook. Dick Labee won van Paul Dekker. Het was niet zo heel moeilijk volgens Dick, maar het zal wel steeds lastiger worden als Paul wat ritme heeft opgedaan. Gerard Harbers en Henri Abbink speelden na lange strijd  remise. Henri had licht voordeel, maar te weinig voor het hele punt. Walter Schmeing en Dick Boogaard speelden een Caro-Kann: 1.e2-e4  c7-c6. Het werd al snel remise. Dick: “we hebben elkaar niet te hard gebeten.”

Joachim Musholt en Henk te Brinke geloofden het ook al vrij snel. Remise derhalve. Henk was er niet ontevreden mee. Han van de Laar moest het onderspit delven tegen Oscar Wamelink. Het leek na afruil al snel naar een gelijkwaardige stelling te gaan. Maar een slechte toren tegen een dynamische stelling voor Oscar leverde voordeeltjes op die steeds groter werden. Knappe overwinning voor Oscar dus. Erik Maris wilde Frank Roodzant een koekje van eigen deeg geven. Meteen druk erop en volop op de aanval. Daar was de stelling van Frank niet tegen opgewassen. Mark Burgers sloeg een remise-aanbod van Gerard Klein Langenhorst af. Hij kon zijn betere stelling verder uitbouwen en kwam uiteindelijk uit op een voorsprong van twee pionnen (5 tegen 3), genoeg voor de winst.

Jaap Wolters kon het niet bolwerken tegen Henrik Lösing. In het begin speelde het spel zich af op de damevleugel, daar werd de basis gelegd voor de overwinning van Henrik. Evi Maris kwam achter te staan tegen Max Eisenbart. Maar op een gegeven moment kantelde de strijd en stond zij beter. Max had het geluk dat hij kon afwikkelen naar eeuwig schaak. Ondertussen speelden Jan Eckhardt en Jan Willem Klein Poelhuis onverstoorbaar verder, ook al was (bijna) iedereen al naar huis. Jan Willem stond een volle toren voor en moest alleen nog oppassen dat hij zelf niks weggaf, want Jan zocht nog naarstig naar tegenkansen. Toen alles zo’n beetje afgeruild was, viel er voor Jan niets meer te dreigen en kon Jan Willem het puntje bijschrijven.  

Thiemen steelt de show!