Ronde 16: Scorebordjournalistiek

Scorebordjournalistiek houdt in dat er puur gekeken wordt naar de einduitslag van een wedstrijd en niet naar de daadwerkelijke krachtsverhoudingen. Er wordt dus alleen naar het resultaat gekeken, niet naar het vertoonde spel. Aan die term moest ik denken toen ik de uitslag op het formulier zag staan van Mark Burgers tegen Luc van Harxen. Niet zozeer dat Luc wint, want hij is goed op dreef, maar meer het verlies van Mark is opvallend. De laatste vier partijen heeft hij verloren en pas als we vijf partijen terug gaan heeft hij een halfje gescoord tegen Marcel Krosenbrink. Die score is toch niks voor Mark. Vooraf, op papier, is Mark zeker niet kansloos, maar als je de uitslagen op het scorebord ziet dan lijkt er wel sprake van een vormcrisis. Ik heb hem er nog niet over gesproken, maar hij zal vast wel een verklaring hebben.

Dan weer even in vogelvlucht. Jan Willem Klein Poelhuis won van Henk Wiggers en Fons Zuidema van George Appiah. De twee winnaars waren er blij mee. André Houwers en Jan Eckhardt waren als laatste bezig en hadden tussendoor ook nog een akkefietje met de klok. André had ook nog zijn toren weggeven, dus was blij het remise te kunnen houden. Han van de Laar had een aanval op de damevleugel waar de lang gerokeerde koning stond van Bram Wilterdink, maar Han leek zich te vergissen. Toen Bram echter een volle loper weggaf was het alleen nog een kwestie van behoedzaam uitspelen. Marijn Visser kon de ervaren Joachim Musholt op remise houden, een knap resultaat als je naar het scorebord kijkt (in dit geval het ratingverschil).

Peter Hoens speelt weer wat vaker en dat is meteen te zien in de stand. Hij won van Gerard Klein Langenhorst en staat nu weer in de top tien. Meer is mogelijk. Willy Wilting en Geert ten Hietbrink hielden elkaar in evenwicht. Marcel Krosenbrink won van Manfred Schmeing in een lastige partij. Marcel houdt zo zicht op een podiumplaats.

Tevens werden er vier partijen voor de WSG-cup gespeeld. Dat verslag komt van Marcel.