Ronde 14: Op naar 2020

Na de laatste ronde van dit kalenderjaar is het tijd voor een korte winterstop. Door de ‘kalender’ is bepaald dat we de komende twee weken niet schaken. Er is ook geen Schaak Vrij of Duoschaak. Op Kerstavond en Oudejaarsavond schaken leek ons toch niet zo handig. Ons niet alleen overigens, want ook het Zonnebrink Centrum is gesloten. Maar ik kan nu al wel vast verklappen dat er volgend seizoen wel weer Schaak Vrij is rondom kerst en ….. met cadeautjes (op 22 december).

De uitslagen van de eerste 14 interne ronden worden deze maand nog doorgegeven aan de KNSB en verwerkt in de nieuwe ratingcijfers die op 1 februari verschijnen. Ik stuur die uitslagen tweemaal per jaar door. De resultaten van de KNSB en de SOS-competitie worden vier keer per jaar doorgegeven en zijn dus ook in de nieuwe rating terug te vinden.

Remises

Walter Schmeing en Bert te Sligte hielden elkaar in evenwicht. Dat gold ook voor de partij tussen Dick Boogaard en Mark Burgers. “Mark bood het aan, dus heb ik het maar aangenomen”, aldus Dick. De stelling tussen Han van de Laar en Thiemen Dekker bleef eveneens in evenwicht. Iets sneller waren Joachim Musholt en Henk te Brinke al tot die conclusie gekomen. Ongeveer tegelijkertijd besloten Dick Labee en Jan Willem Klein Poelhuis dat een half ei beter is dan een lege dop.

Beslissingen

Klaudio Kolakovic liet er wederom geen gras overgroeien en is ongenaakbaar dit seizoen met een score van 91% (10 uit 11). Door tegengestelde rokades probeerde Marcel iets nog wel iets te bereiken op de D-vleugel, maar Klaudio was sneller aan de andere kant. Han Schuurmans werd naar eigen zeggen geveegd door Henri Abbink. Kansloos omschreef hij zijn eigen partij. Henri bleef bescheiden en vond het nog wel meevallen, maar hij incasseerde wel het volle punt.  Henrik Lösing had het dit keer niet zo heel moeilijk tegen Lauri Maris. “Ze behandelde het Blackmar-Diemergambiet niet zo goed”, was de analyse van Henrik. Evi Maris ging het daarentegen beter af tegen Alfred Schley. Toen Alfred midden op het bord zijn dame liet vangen was het pleit meteen beslecht. Daarmee veroverde Evi haar plekje in de top 10 terug. Knappe prestatie. Ze is meteen de hoogst scorende speler uit de C-groep.

Volop ruimte in de speelzaal van het Zonnebrink Centrum

Erik Maris moest het loodje legen tegen Gerard Klein Langenhorst. Het leek mooi, een witte toren op e5, maar door allerlei penningen was die toren een ‘pain in the ass’, want toen Gerard de toren sloeg kon die niet terug genomen worden vanwege dameverlies. Manfred Schmeing had al snel voordeel tegen Rob Voogd. Manfred won de kwaliteit en switchte van de D-vleugel naar de K-vleugel en won daar ook het nodige materiaal. Puntje voor Manfred. Henk van Beek blijft het goed doen. Nu won hij van Paul Dekker en dat is daarmee al zijn vijfde overwinning dit seizoen. “Soms moet je een beetje geluk hebben”, was zijn commentaar. Maar Henk had al snel een pion meer en een goede aanval. Soms kun je het geluk ook een beetje afdwingen. Henk is de hoogst scorende speler uit de D-groep. Het leek erop dat Henk Wiggers een makkelijke overwinning had gehaald op Bram Wilterdink. Zeker voor mensen die alleen het einde hadden gezien, maar aanvankelijk stond Henk wel een toren achter en hij had last van een loper die in de weg stond. Toen deze weg was kon Henk met een paardvorkje schaak geven en de dame winnen. Daarna kon hij alles verder opruimen en zo toch nog het volle punt bijschrijven.

Partij van de avond

Dat was, in ieder geval wat het slot betrof, de partij tussen Jan Eckhardt en André Houwers. Jan stond een pion voor, maar de stelling was ingewikkeld. André had zeker compensatie en de tijdnood bij Jan begon ook een rol te spelen. Toch bleef Jan onverstoorbaar naar de beste zetten zoeken. Een daarvan was een schaakje gevolgd door loper winst. Maar ook daarna moest Jan met een paard en een paar pionnen meer nog zien te vermijden dat hij zelf, door oprukkende pionnen ondersteund door de koning, mat werd gezet. Hij wisselde pion zetten met paard zetten af. Dat leverde nog hachelijke situaties op. Maar Jan gaf het niet meer uit handen. André terugblikkend op de partij. “Ik heb steeds geprobeerd valletjes op te zetten, maar hij trapte er niet in. Mooi gespeeld Jan.”

Prettige feestdagen en een heel goed en gezond 2020.  Tot 7 januari. (HL)

Jan (r) en André in opperste concentratie!