Dxh3

Hoe vaak zou de zet Dxh3 niet door het hoofd van Han Schuurmans zijn gegaan sinds afgelopen dinsdagavond? Volgens zijn tegenstander Mark Burgers, ging bij hem alles fout en toen Han na ongeveer 15 zetten de beslissende slag kon uitdelen, speelde hij de dame die op h5 stond naar h4. Nog een veld verder, h3 dus, en het was meteen uit geweest want mat was niet te vermijden. Hij zag het niet, althans pas later, er werden nog een paar zetten gedaan en toen bood Mark tactvol remise aan, voordat Han zich kon herpakken. Bert te Sligte verloor vrij kansloos van Klaudio Kolakovic. Eerst een pion, maar de stelling stortte al snel helemaal in. Tim Witteveen won op de vierde zet een pion tegen Lauri Maris. Maar die speelde onverstoorbaar verder, terwijl Tim steeds meer in een moeras terecht kwam. Hij gaf ook nog een paard weg, maar toen stond Lauri al goed.

Marcel Krosenbrink had het niet makkelijk tegen Evi Maris. Alhoewel Marcel een kwaliteit tegen een pion won, bracht  Evi haar stukken gevaarlijk in zijn stelling. Met fikse tijdnood moest Marcel alle zeilen bijzetten om de overwinning in de wacht te slepen.  Gerard Klein Langenhorst had met een flinke aanval op de koning van Jan Willem Klein Poelhuis ook het punt binnen gehaald. Commentaar van Jan Willem: “Kansloos”. Herby Aalbers behaalde ruimtevoordeel tegen Erik Maris en kon aan alle kanten, met penningen, de stelling van Erik lekschieten, dat leverde genoeg voordeel op voor de winst. Thiemen Dekker speelde tegen Henk van Beek. Thiemen kreeg twee vrijpionnen. Toen Henk ook nog een stuk weggaf hield hij het voor gezien. Henk Wiggers had het zwaar tegen Joachim Musholt. Zelf gaf hij aan dat hij kansloos was weggespeeld. Zo in het begin van het seizoen gebeurt het wel vaker dat spelers laag of juist hoog staan maar dat de indeling niet zo evenwichtig is.

Rob Voogd houdt wel van snel aanvallen. Ook Dick Labee moest eraan geloven toen Rob de koningsstelling van Dick aan gruzelementen sloeg. Puntje voor Rob. Kay Ruesink had het niet makkelijk tegen Stefan Teloeken. Aanvankelijk ging het nog wel gelijk op. Maar toen Kay een loper weggaf ging het snel mis en won de routine het. Sylvan Vrieze verweerde zich kranig tegen David Poole. Maar het was David die het initiatief nam, niet meer losliet en de partij won.

Lächerlich

Zo noemde Joachim de remise van Manfred Schmeing en Reinhard Cvetkovic. Het ontbrak aan strijd, vond hij, en het bord stond nog vol. Dat kon ook enigszins gezegd worden van de partij van Han van de Laar tegen Dick Boogaard en wellicht ook die Henrik Lösing en Walter Schmeing. Alhoewel daar wel veel meer van het bord was.

Opmerkelijk: alle partijen waren tegen 21.35 uur klaar. Vast een nieuw record.

Volgende week ronde 6 en 22 oktober Schaak Vrij (Herfstvakantie).  

Een opgeluchte Mark (l) , die blij was met het halfje. Han moest zich er in berusten.