Ronde 3: Gratis dame

Voordat we overgaan tot de gratis dame, eerst even het gratis stuk. Op de zestiende zet liet Bert te Sligte zich truken door Henri Abbink. Deze kon namelijk met de dame zowel een ongedekte loper als toren aanvallen. Verder spelen vond Bert zinloos en Henri verstevigt daarmee zijn koppositie. Jochem Mullink bood Lauri Maris weinig tegenkansen. Vooral haar loper op c8 was een blok aan haar been. Toen Jochem materiaal begon te winnen, was de winst slechts een kwestie van tijd. Thiemen Dekker zocht naar openingen in de verdediging van Han van de Laar. Aanvankelijk vond hij die niet, tot aan het moment dat Han dacht de zaak dicht te kunnen metselen. Met een pion doorbraak op de f-lijn kon Thiemen een mataanval vlechten. Tja, en tegen mat valt niets te doen.  Dick Boogaard had het lastig tegen Erik Maris. Toen hij de indeling zag dacht hij vroeg thuis te zijn, maar Erik speelde ipv het jeugdtempo het seniorentempo (1.30 + 0.30). Het was de voorlaatste partij die klaar was en pas nadat Dick in het verre eindspel eerst één en toen een tweede pion won, was het pleit in zijn voordeel beslist. De taaie verdediging van Erik werd gesloopt.

Henk te Brinke en Alfred Sley hielden elkaar goed in evenwicht. Na 17 zetten kon, nog voordat de strijd ontbrandde, het halfje voor beiden worden bijgeschreven. Evi Maris die eigenlijk wit had, speelde met zwarte tegen Luc van Harxen. Of het daaraan lag weet ik niet, maar Luc trok met de witte stukken flink van leer. Hij veroverde in het middenspel een pion en had aanval, zeker met pionnen op e5 en d5, die op het punt stonden verder op te rukken. Puntje voor Luc. Als laatsten speelden Marcel Krosenbrink en Jan Eckhardt nog. Jan speelde rustig en geconcentreerd. Marcel hoopte met een offer mat te kunnen zetten of anders materiaal te winnen. Jan vond echter steeds een gaatje waardoor hij kon ontsnappen. Totdat er teveel penningen en dreigingen ontstonden. Na verlies van de dame en een hopeloze stelling was opgeven het enige dat restte.

En dan de gratis dame. Sylvan Vrieze speelde snel en hij dacht een mooie zet te doen, maar hij had niet lang genoeg stil gestaan bij de consequenties. Bram Wilterdink had het echter wel gezien en kon zomaar die dame slaan. ‘Ik kreeg zo een gratis dame’ zou hij na de partij zeggen. Dat was meer dan genoeg voor de winst. Paul Dekker stond zoals vaker goed tot gewonnen. Kay Ruesink bleef echter rustig doorspelen, temeer omdat Paul veel tijd verbruikte. Paul zocht naar de mataanval maar overzag het verlies van zijn paard. Hij bleef wel beter staan, maar met weinig tijd op de klok bood hij remise aan. Kay accepteerde dat. Nieuwkomer Raphaël Roode kon het niet bolwerken tegen de andere nieuwkomer Moya Koster. Moya trok al snel het initiatief naar zich toe. Ze moest wel oppassen dat haar dame niet te ver weg bleef staan, want aanvankelijk speelde het spel zich af op de D-vleugel. Raphaël ging het daarom proberen met een koningsaanval. Maar Moya kon de dame er weer bijhalen en  had voldoende materiaal en dreigingen  om mat te zetten. Daniël Barachtjansky is ook weer mee gaan spelen in de interne competitie. Hij speelde tegen Mark Burgers. Mark won in het middenspel eerst een pion en later de kwaliteit. Daarna maakte hij het vlot af. (HvdL)

Erik Maris (rechts) legt zijn koning neer tegen Dick Boogaard