Ronde 2: Oneven

Eerst even een stukje ‘reglement’ bij een oneven deelnemersaantal.  Artikel 5F: Indien een speler geen partij heeft, ontvangt deze 4/6 van de eigen waarderingsfactor. Bij een oneven aantal is in principe de hoogst geklasseerde speler vrij die het meeste aantal partijen heeft gespeeld, die meetellen voor de interne competitie. Simpel gezegd komt het er op neer, dat bij een oneven aantal dus die speler vrij is, die het meeste aantal partijen heeft gespeeld (extern telt ook mee). Er wordt op de ranglijst steeds van boven naar onderen gekeken. Omdat je je tot 18.00 uur kunt afmelden op de dinsdag, weet ik ook pas op het laatste moment of het even of oneven is. Dat verandert dan weer de indeling. Dus als ik in de loop van de dag een vraag krijg ‘tegen wie moet ik?’ dan is het antwoord altijd onder voorbehoud. De indeling is pas definitief op de clubavond als iedereen aan de partij begonnen is.

Dan de partijen. Klaudio Kolakovic liet Herby Aalbers kansloos. Klaudio had al snel het initiatief en gaf dat niet meer uit handen. “Het viel niet te houden”, zou Herby over de partij vertellen. Ook Marcel Krosenbrink kon het niet houden tegen Jochem Mullink. Eigenlijk maakte Marcel al in de opening een fout. Hij vergat zijn loper op tijd in veiligheid te brengen en liep verder achter de feiten aan. Han van de Laar dacht al aan opgeven tegen Henri Abbink. Even leek het de snelste partij van de avond te worden. Han moest stukverlies of mat zien te voorkomen. Dat lukte wonderwel en uiteindelijk waren beiden als laatste klaar. Wel met het puntje voor Henri. Tim Witteveen leverde een knappe prestatie tegen Joachim Musholt. Met een paardvork op e2 en zowel kwaliteitswinst als torenwinst wist Tim de buit binnen te halen. Daarmee staat Tim in de top 5. Houden zo!

De partij van de avond was ongetwijfeld die tussen Thiemen Dekker en Alfred Schley. Het leek er op dat Alfred de stelling van Thiemen flink aan het slopen was. Daarbij had Thiemen een behoorlijke tijdnood. Hij speelde op een gegeven moment alleen nog maar met de 20 seconden extra tijd per zet. Het zag er goed uit voor Alfred. Maar Thiemen beschikt over een goed schaakinstinct en wist steeds speelbare zetten te vinden. Toen Alfred een stuk weg gaf, gaf hij op. Een boeiende partij, maar hoe anders had het kunnen lopen. Dick Labee deed het in de opening al fout tegen Lauri Maris. Dat kostte hem een toren. Lauri liet niet meer los en won. Voor Evi Maris gold min of meer hetzelfde. Kay: “Ik werd weggespeeld, meteen in het begin al.” Kay kon nog wel even stand houden, maar uiteindelijk moest hij ook de koning omleggen. Erik Maris was de derde Maris op rij die wist te winnen. “Het was hard werken tegen Gerard Klein Langenhorst, maar het ging goed.” Stukverlies werd Gerard fataal.

Frank Roodzant hoopte met een stuk minder, maar sterke pionnen nog een resultaat te halen tegen Jan Willem Klein Poelhuis. Jan Willem raakte er niet door in paniek en ving de pionnen mooi op. Een vol punt was het resultaat. Voor Frank is het nu al alle zeilen bijzetten om weer te klimmen op de ranglijst. Jan Eckhardt onderschatte de aanval van Henk Wiggers. Op een gegeven moment was de keuze kwaliteitsverlies of mat. Jan geloofde het wel, gaf op, en samen vervolgde ze gewoon de partij. Maar het punt was al wel binnen voor Henk. Paul Dekker en Henk van Beek vlogen elkaar al snel in de haren. Figuurlijk dan, want de strijd vond plaats op het bord. De vraag was of de aanval van Paul zou doorslaan of kon Henk het keepen? Omdat Paul ‘een bok schoot’ en een stuk verloor trok Henk aan het langste eind. Sylvan Vrieze won zijn eerste partij bij de senioren tegen Ulf Bierkämper. Het leek er even op dat een mataanval van Ulf beslissend zou zijn, maar Sylvan kon met de koning ontsnappen en verzamelde steeds meer stukken voor een tegenaanval en won de partij.  (HvdL)