Evi wint het ONJK

Evi Maris is in Borne bij het Open Nederlands Jeugdkampioenschap beste meisje in de D-groep geworden.  In 13 ronden scoorde ze 7,5 punt en dat was genoeg om beslag te leggen op de eerste prijs. Dit levert ook rechtstreekse plaatsing voor het gesloten NK op. Lauri Maris scoorde in de C-groep 4,5 uit 9. Daarmee eindigde ze in de middenmoot.

Laatste ronde breekt WSG’ers op

Het toernooi in Dieren duurde voor enkele WSG’ers net iets te lang. Klaudio Kolakovic was met 5 uit 6 goed op dreef, maar in de laatste drie rondes behaalde hij nog slechts twee halfjes. Daarmee stelde hij nog wel een geldprijs veilig. Emma de Vries verloor de laatste ronde en finishte op vijf punten. Zij won echter nog wel zo’n 25 ratingpunten. Tom Officier verloor zelfs de laatste twee partijen, waarmee hij zijn zorgvuldig opgebouwde score toch nog in vijftig procent zag eindigen.

Nog dichterbij was Luc van Harxen. Een remise in de laatste ronde was genoeg geweest om de C-groep te winnen, maar helaas werd het een vrij kansloze nederlaag. Toch kan Luc met 6,5 uit 9, zo’n 45 gewonnen ratingpunten en een leuke geldprijs terugzien op een goed toernooi.

Klaudio piekt met rating

Klaudio Kolakovic heeft zijn KNSB-rating opgeschroefd naar 2144. In het laatste tijdvak won hij er, vooral door goede resultaten in de onderlinge competitie, 90 punten bij. Jochem Mullink heeft met 2118 de op één na hoogste rating.
Klaudio kreeg er overigens niet de meeste punten bij, want Evi Maris won maar liefst 104 extra en bracht haar totaal op 1615. Ook Henk Wiggers (+85), Rob Voogd (+78), Erik Maris (+77) en Thiemen Dekker (+73) deden goede zaken.

Onderstaand de volledige lijst:

http://xaa.dohd.org/rating/clubs.php?club=030030

Omroep Gelderland zet WSG’ers in zonnetje

Tijdens de rustdag in Dieren was Anish Giri te gast voor een meet and Greet en een simultaan. Evi en Lauri Maris en Thiemen Dekker behoorden tot de dertig uitverkorenen om het op te nemen tegen Giri. De grootmeester behaalde maar liefst 29,5 punt, maar voor de zusjes Maris leverde de simultaan wel een optreden voor Omroep Gelderland op. Het items is zondag 29 juli in het nieuwsblok (ieder uur herhaald) te zien en de komende dagen nog bij uitzending gemist op de site van omroep Gelderland. De teletekstpagina van de regionale omroep besteedt er ook aandacht aan.

WSG-toppers in de prijzen in Dieren

Arjan van Lith en Jochem Mullink zijn in Dieren op het Open NK in de prijzen gevallen. Arjan won ongedeeld het zesrondig toernooi met een knappe score van 5,5 uit 6 en alleen al op basis van de getoonde vechtlust in de laatste ronde, waarin hij een toreneindspel technisch knap in winst omzette, was dat verdiend. Jochem was slechts één dag in Dieren. Bij het rapidtoernooi bleef hij met 5,5 uit 7 ongeslagen en moest alleen de twee 2300+ spelers in de eindstand voor laten gaan. Beide WSG’ers wonnen met hun optreden een geldprijs.

Erik en Lauri Maris slotenhet zesrondig toernooi af met een plusminus verwachte score, terwijl Marcel Krosenbrink in de plus eindigde, maar qua rating in de min. Evi Maris had teveel moeite met het langzame speeltempo om een goede score te bereiken. De spelers in het negenvoudig toernooi hebben nog vier partijen voor de boeg. Klaudio Kolakovic staat met vier punten in de kopgroep, Tom Officier won na vier remises in ronde vijf zijn eerste partij, terwijl Emma de Vries zich goed heeft herpakt van de eerste twee nederlagen en daarna driemaal won. Luc van Harxen is in de C-groep bezig zich te revancheren voor het toernooi van vorig jaar en is met vier punten nog op koers voor de prijzen.

Vier winnaars Zomerschaak

In de A-groep (Klaudio Kolakovic met 11,5 uit 13) en de C-groep (Jan Eckhardt met 2,5 uit 12) kon de winnaar weinig meer gebeuren, maar in de B-groep was het nog spannend. André Houwers stond op kop, maar Han van de Laar achterhaalde hem met een winst op Gerard Harbers en een remise tegen Marcel Krosenbrink. Met beiden evenveel partijen en geen onderling resultaat moesten ze met hun score van 5,5 uit 9 de eerste prijs delen.

Crowdfunding voor EK-deelname Lauri

Lauri Maris doet van 19 tot 30 augustus mee aan het Europees Kampioenschap schaken in de categorie meisjes tot en met 10 jaar. Dit kampioenschap vindt plaats in Riga, de hoofdstad van Letland. Omdat de schaakbond de forse reis- en verblijfskosten niet vergoedt, zijn de deelnemers een actie begonnen om geld in te zamelen. Lauri heeft daarvoor een eigen pagina op de website ‘talentboek.’ Alle bijdrages helpen.

https://sport.talentboek.nl/talenten-teams/schaken/ek-schaken-riga-2018.html

 

Weinig tekening in de strijd

De voorlaatste Zomerschaak kende ondanks België-Frankrijk op de buis een redelijk goede opkomst. In de stand kwam echter weinig tekening. In de B-groep leidt André Houwers, maar er zijn nog veel spelers die met een goede slotavond hem in de problemen kunnen brengen. In de C-groep lijkt Jan Eckhardt de titel niet te kunnen ontgaan.  In de A-groep leidt Klaudio Kolakovic, die niet speelde, nog steeds ruim voor Walter Schmeing en Jochem Mullink.

Reistijd WSG-teams beperkt

WSG 1 en 2 hebben het qua reisafstand getroffen met de indeling van de KNSB-competitie. Het eerste dat debuteert in de tweede klasse hoeft alleen op pad naar Sneek, Amersfoort, Hardenberg en Apeldoorn. Ook sportief zijn er in 2A mogelijkheden op handhaving.

Het tweede team krijgt in 3B met Almelo, Arnhem, Lonneker en Zwolle ook uitwedstrijden die te doen zijn. De sportieve kansen van het team zijn echter in deze klasse met twee degradanten niet zo florissant.

Op 15 september begint WSG met thuiswedstrijden tegen respectievelijk Groningen 2 en Zevenaar.